"Η διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού" με συντονίστρια την κα Γεωργίου Θάλεια, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.

Tο θέμα μας τη φετινή χρονιά 2015-16 αφορούσε τη διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού.

Σίγουρα η διατροφή συνδέεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής π.χ. γιορτές, γάμος, βαφτίσια κλπ. Ασχοληθήκαμε όχι μόνο με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα αλλά και στην αρχαιότητα, το Bυζάντιο και τη δεκαετία του 1960. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην διατροφή άλλων λαών. Σταθήκαμε στο πρωινό, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει την τιμητική του, καθώς και στα πρωινά άλλων λαών. Εδώ τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα πλουσιοπάροχα πρωινά άλλων χωρών.

Προβληματιστήκαμε μιλώντας, ψάχνοντας, μαθαίνοντας για τα μεταλλαγμένα –γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, καθώς και για την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και τις συνέπειες που πιθανότητα θα έχουν στην υγεία μας.

Καθώς, όπως πολύ σοφά λέει η λαϊκή παροιμία "νηστικό αρκούδι δε χορεύει" προχωρήσαμε σε μαγειρέματα. Ενθουσιασμός από όλους γιατί τα δημιουργήσαμε μόνοι μας, μια πολύ ευχάριστη διασκεδαστική και εκπαιδευτική διαδικασία, και έπειτα προχωρήσαμε στην κατανάλωση τους.

Φτιάξαμε κουλουράκια κανέλλας που μοσχοβόλησαν σε όλο το Σχολείο και έγιναν ανάρπαστα. Προχωρήσαμε σε τρουφάκια… και το γλυκό χρειάζεται στη διατροφή μας, αρκεί να είναι με μέτρο.

Στο τέλος αφήσαμε τα ζυμώματα. Φτιάξαμε ελαιόψωμο και τυρόψωμο. Υγιεινό, θρεπτικό, χορταστικό και απολαυστικό!

Image01 Small Image02 Small Image03 Small Image04 Small Image05 Small Image06 Small Image07 Small Image08 Small Image09 Small Image10 Small Image11 Small Image12 Small Image13 Small

Μετά από όλα αυτά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι διατροφή και πολιτισμός συνδέονται αναπόσπαστα. Το φαγητό και το γλυκό πέρα από τη ζωτική σημασία που έχουν, βοηθούν στην επικοινωνία και την χαλάρωση των ανθρώπων.

Καλή μας όρεξη λοιπόν και πολλά δημιουργικά μαγειρέματα!!!