Φυσικών Επιστημών άρθρο - ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΕπιστροφή

των μαθητριών Ελισάβετ Μαμάη και Χριστιάνα Δόντι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΥΚΤΟ;

ΟΡΥΚΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΣΤΗ ΓΗ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥΧΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΤΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

ΠΟΣΑ ΟΡΥΚΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ  ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ, ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΑ ΕΙΔΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 5.000 ΟΡΥΚΤΑ, ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ.

ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ-ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ-ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΔΟΜΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΟΡΙΖΑ Ή ΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΡΥΚΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ.

Γεωλογικές διεργασίες

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ

 ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ, ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΓΥΑΛΙ, Ο ΧΑΛΥΒΑΣ, ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΥΚΤΑ. ΟΡΥΚΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΕΝΑ ΟΡΥΚΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΛΟΙΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ. Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΜΑΣ ΞΥΠΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ.

ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΑ

ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΑ.

ΤΑ «ΟΡΥΚΤΑ» ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ , ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ! ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ.

(Νοέμβριος 2010)Επιστροφή